Belangrijke informatie voor je begint
Allereerst het instrument
Een akoestische piano of vleugel blijft natuurlijk de beste optie. Je leert meteen omgaan met het echte gevoel van de piano, en met het echte mechaniek met hamers, snaren, dempers etc. Er is verloop in het gewicht van de toetsen (de basnoten spelen zwaarder dan de hoge noten). Ook het pedaal klinkt beter en werkt beter, de klank is echt, en dat is motiverend om te oefenen en zo zijn er nog meer voordelen.
Je kunt ook beginnen op een digitale piano. Die heeft namelijk ook gewogen toetsen (een toets indrukken kost meer kracht op een digitale piano dan op een keyboard en dat is goed), een betere klank en betere pedalen dan keyboards. Een digitale piano heeft ook 88 toetsen. Voordeel van een digitale piano ten opzichte van een echte piano is natuurlijk de prijs, al is er wel een groot verschil in kwaliteit.
Je kunt echter niet beginnen op een keyboard. Dat heeft namelijk te weinig toetsen, geen gewogen toetsen (speelt te licht) en eigenlijk is het net als een orgel of klavecimbel gewoon een heel ander instrument.
Sommige piano’s hebben een studiepedaal. Daarbij komt een stuk vilt tussen de snaren en de hamers, waardoor het geluid heel erg gedempt klinkt. Dit kun je beter niet gebruiken omdat je het verschil tussen hard en zacht niet meer hoort. Daardoor kan je dit ook niet oefenen, zodat de muziek uiteindelijk vlak en gevoelloos gaat klinken. Ook ga je steeds harder spelen omdat je het niet goed hoort waardoor je op les ineens veel te hard speelt. Als je geluidsoverlast wilt beperken kun je dat bijvoorbeeld doen door kleed onder de piano te leggen.
Mocht geluidsoverlast toch een probleem zijn, dan is er zoiets als een silent piano. Dit is een gewone akoestische piano (of vleugel) met een ingebouwd digitaal systeem. Je kunt dan zowel op de gewone piano als met een koptelefoon (met het akoestische mechaniek) spelen.
Mijn advies is om altijd naar een erkende pianozaak te gaan. Dan voorkom je grote teleurstellingen. Als je bij mij pianoles hebt, kan ik in overleg eventueel mee naar de winkel. Dit verhaal is kort gehouden om het leesbaar te houden, voor meer informatie kun je natuurlijk contact op nemen met een erkende pianozaak.
Een goede oefenruimte
Wil je piano leren spelen, dan moet je oefenen. Dit betekent dat je een rustige ruimte nodig hebt waar je dat kan doen. Het liefst ergens thuis of waar je dagelijks bent. Het kan handig zijn om vaste tijden af te spreken om overlast voor overige gezinsleden te beperken. Zorg dat je dicht bij het instrument een plek hebt voor je bladmuziek en probeer de ruimte zo in te richten dat jij je goed kan concentreren.
Een computer
Een computer of tablet of smartphone of iets dergelijks is handig. Je kunt dan namelijk zelf op zoek naar muziek die je leuk vindt om te spelen. Ook kun je thuis luisteren naar opnames van de stukken die je gaat spelen of waar over gepraat is in de les, en er zijn veel goede hulpmiddelen op websites en applicaties om verschillende aspecten van de muziekles te oefenen (zoals bijv. https://www.teoria.com/).
Hoe vaak oefenen en les?
Zoals hierboven al is opgemerkt, is oefenen essentieel om piano te leren spelen. Eigenlijk moet je iedere dag oefenen. Als het mogelijk is ook meteen na de les even, om te voorkomen dat je vergeet wat er in de les behandeld is. De meeste beginnende leerlingen oefenen ongeveer 20 minuten per dag en hebben 1x in de week een half uur les. Meer gevorderde leerlingen zullen meer moeten oefenen en krijgen waarschijnlijk behoefte aan langer les. Onthoud wel dat het beter is om 2x een half uur te studeren dan 1x een uur! Heb je moeite met iedere dag oefenen probeer dan op een vaste tijd te oefenen, bijvoorbeeld een half uur voor het avondeten. Niet oefenen betekent dat je niet vooruit gaat en het piano spelen vervelender wordt i.p.v. leuker.
Welke leeftijd?
Een geschikte leeftijd voor kinderen om te beginnen is algemeen ongeveer 6-7 jaar. Dan zijn de handen namelijk net groot genoeg en kunnen kinderen zich lang genoeg concentreren. Het is niet nodig om eerst enkele jaren AMV (Algemene Muzikale Vorming) te doen of blokfluitles te nemen voordat je pianoles neemt. Er is gelukkig geen maximum leeftijd aan pianoles, het leren gaat iets langzamer op oudere leeftijd maar het geeft vaak heel veel voldoening, en piano spelen is op ieder niveau leuk!